
Helenistik Dönem ve Epikuros
HELENİSTiK DÖNEM TARİHİ İÖ 330-İS 30 yılları arasındaki dönemi kapsar. Büyük İskender’in ölümü ile Aktium Savaşına kadar olan dönemdir bu tarih aralığı. Bundan sonra İS 5.yy’a kadar sürecek döneme de […]
Bilgi Felsefesi : Alman İdealizminde Bilgi – Schelling Bilal A.
Bilgi Felsefesi : Alman İdealizminde Bilgi – Ficthe Bilal A.
Bilgi Felsefesi : Görüngü ve Gerçek Bilal A.
Epikurosçuluk Bilal A.
Epikuros, felsefeyi kanonik (bilgi felsefesi/mantık) fizik (doğa felsefesi) ve etik (ahlak felsefesi) olarak üç kısma ayırmıştır.
“Demek ki başka yörelerde de bizimki gibi, başka hayvan türleri, başka insan soyları vardır.”
Lucretius
“Bedenimizdeki hiçbir organ biz kullanalım diye yaratılmamıştır.”
Lucretius
“İyi düşünülmüş bir eylemin başarısızlığı şansın yardımıyla ortaya çıkmış bir başarıdan daha iyidir”.
Epikuros
“O halde hazzın, amaç olduğunu söylerken bazı kimselerin bilgisizlik sonucu, önyargıyla veya bilinçli olarak bizim görüşümüzü çarpıttıkları gibi sefih insanların hazlarını veya duyusal hazları kastediyoruz. Biz hazla bedende acının, ruhsa ise kaygının yokluğunu kastediyoruz.”
Epikuros
“Bilgelik bize akıllı, onurlu ve doğru bir hayat sürmedikçe haz verici bir hayat süremeyeceğimiz, öte yandan haz verici bir hayat sürmedikçe de akıllı, onurlu ve doğru bir hayata sahip olamayacağımızı öğretir; çünkü erdemler doğal olarak haz verici bir hayatı getirirler ve haz verici bir hayatın onlardan ayrılması imkânsızdır.”
Epikuros
“Bilgeliğin tüm hayatı mutlu kılmak için sağladığı şeyler arasında en büyüğü, dostluğa sahip olmaktır.”
“Her dostluk kendisi bakımından arzu edilir bir şeydir, ancak onun kaynağı sağladığı faydalardır.”
“Kalıcı dost ne her zaman fayda peşinden koşandır ne de dostluğu hiçbir zaman faydayla ilişki için sokmayan. Birincisi dostluğu bir değiş tokuş konusu yapar ama ikincisi de insanın geleceğe ilişkin bütün ümitlerini ortadan kaldırır.”
Epikuros
“Adalet özü itibariyle insanlar arasında birbirlerine zarar vermemek ve zarar görmemek için yaptıkları bir çıkar anlaşmasıdır.”
Epikuros
“Toplumsal sözleşmenin herhangi bir maddesini gizlice ihlal eden bir insanın binlerce defa yakalanmamış olsa bile yakalanmayacağından emin olması imkansızdır. O hayatının sonuna kadar yakalanmayacağından hiçbir zaman emin olamayacaktır.”
Epikuros
KAYNAKLAR
Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri - Diogenes Leartius
İlkçağ Felsefese Tarihi - Ahmet Arslan
Felsefe Tarihi - Macit Gökberk
Felsefe Tarihi - Alfred Weber
Etiketler:Felsefe, Felsefe Tarihi, Helenistik Dönem, Epikuros, Epikurosçuluk.
HELENİSTiK DÖNEM TARİHİ İÖ 330-İS 30 yılları arasındaki dönemi kapsar. Büyük İskender’in ölümü ile Aktium Savaşına kadar olan dönemdir bu tarih aralığı. Bundan sonra İS 5.yy’a kadar sürecek döneme de […]
Tüm içerikler Filozofun Yolu ekibine aittir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.