Bilgi Felsefesi : Alman İdealizminde Bilgi – Schelling Bilal A.
Bilgi Felsefesi : Alman İdealizminde Bilgi – Ficthe Bilal A.
Bilgi Felsefesi : Görüngü ve Gerçek Bilal A.
Platon: Varlık Felsefesi Bilal A.
Etiketler:Felsefe, Felsefe Tarihi, Platon, Podcast, Varlık Felsefesi, İdealar Kuramı, İlkçağ Felsefesi.
Tüm içerikler Filozofun Yolu ekibine aittir.
buse on Kasım 24, 2018
felsefe bolumundeyim ve odevimin cevabini bulamiyorum bana yardimci olurmusunuz soru su
Sonuc olarak ilk varliktan son varliga kadar türeme böyle olur . Her şey kendi oldugu yerde kalir . Türeyen şeyin sirasi kendini tureten şeyin sırasında asagidadir. Bunun klavuzunu izledikçe buna es olur. Böylece her şey hem ilk tir ve hem de sondur .ilk tir çünkü ilk olandan türemiştir.ilk degildir çünkü ilk olan her seye var olmakla birlikte kendinde kalir. platonun diyalektiginin tersten bir görünümü söz konusu platonda yansilardan ve gerçek nesnelerden yola cikan düşünmeyi aciklayiniz
yardimci olursaniz sevinirim
Bilal A. on Kasım 24, 2018
Öncelikle soruyu anlamakta güçlük çektiğimi belirtmeliyim. Platon’da “türeme” deyiminin kullanıldığına da ilk defa şahit oluyorum. Anlatıma bakınca ise aklıma Platon’dan ziyade Plotinus geliyor zira panteist bir dünyadaki südur anlayışı sorudaki varlık anlayışına daha uygun görünüyor. Platon’da ise idealardan pay alma söz konusudur, herhangi bir türeme olgusuna rastlamadım. Eğer olağandışı bir yorumun sorunları ile uğraşmıyorsanız sorunun kendisinde sorun olabilir zira Platon ile ilgili soruların cevaplarına ulaşmak çoğu zaman güç değildir.
gazel on Aralık 30, 2018
11. sınıfa gidiyorum.felsefe öğretmenimiz Platon’ un Varlık Anlayışını Performans Ödevi verdi. Çok güzel anlattınız. Malesef ben anlayamadım. Benim yaşımın anlayacağı tarzda yazar mısınız?
Bilal A. on Aralık 30, 2018
Merhaba. Plataon’un felsefesi idealizm (idealist realizm) başlığı altında ele alınır. Yani gerçeklik düşünsel bir kurgudur ve çevremizde gördüğümüz nesneler gerçek değildir ve gerçeklik aklımızda, aklımızla ilgili şeylerdir. Platon’a göre de bizim bugün, bu dünyada gerçek dediğimiz şeyler gerçek değildir. Gerçek olan şeyler idealardır ve bunlar idealar evreni denen bir yerdedir. Bizim bu dünyada gördüğümüz şeyler ideaların bir kopyası, bir temsilidir. Örneğin insanlar. Bu dünyadaki insanlar gerçek değildir. Gerçek insan ideası, idealar dünyasında mevcuttur ve tanrı demiorgos bu insan ideasına bakarak bu dünyadaki şeyleri yaratmıştır.
Bu genel yaklaşımla program notlarını tekrar okuyup programı dinlerseniz anlamanız kolaylaşabilir. Yine de anlamazsanız biraz kitap okumanız gerekebilir.
Şu video da size yardımcı olabilir: https://www.youtube.com/watch?v=RmBizVdmp68&t=26s
gazel aydogan on Aralık 31, 2018
Teşekkür ederim
Seda on Kasım 8, 2020
Platonun fizik anlayışı nedir
fatih on Nisan 21, 2020
platonun felsefi düşüncesi islama uygunluğu nedir yardımcı olursanız ödevim
Bilal A. on Nisan 21, 2020
Plotinos giriş bölümlerine bakabilirsiniz.
ÖMER FARUK GENÇKAN on Eylül 28, 2020
Bir başka yerde okuduğuma göre ise Platon’un idelarının aslında başka bir dünyada yer kapladığı, var bir biçimde durduğunu söylüyordu sizin söylediğinizden ziyade. sebebi ise o zaman antik yunan düşüncesinde madde ve metafizik tam olarak birbirinden daha ayrılmamış; her ne kadar kavramsal olsalar da idealar, platon onları sadece bu dünyadan ayrı tutmuş yine de farklı bir dünyaya yerleştirmiştir. böyle okumuştum. şimdi sizler de böyle deyince kafam karıştı.